pian online lectii profesor

În încercarea de a ne menține conectați la ceea ce ne aduce bucurie, cursurile online au devenit principala soluție pentru a continua să avem grijă de pasiunile noastre. Poate mai mult ca oricând, e important să le acordăm spațiu în viața noastră, ca unor repere de armonie interioară.

Mulți dintre noi am fost poate sceptici în legătură cu eficiența sau calitatea experienței de învățare online. Experimentând acest mod de lucru în ultimele luni, am ”demontat” multe dintre miturile despre interacțiunea online, am învățat să ne adaptăm atunci când întâlneam impedimente dar nu în ultimul rând am observat că esențialul relației elev profesor și al procesului de predare, se păstrează intacte, mai ales dacă o bază sănătoasă este deja stabilită în acest sens.

La toate acestea probabil că se adaugă și faptul că de atâtea ori, muzica și-a dovedit puterea de a doborî chiar și cele mai descurajante limite.

Așa că, ne-am gândit să venim către voi cu câteva sugestii despre cum puteți maximiza resursele de creștere și învățare atunci când urmați lecții de pian online.

Pianul pe care studiem. Desigur, este important ca, atât elevul cât și profesorul să aibă un instrument pe care să exerseze sau să exemplifice elementele studiate. Apariția pianelor digitale a deschis un nou nivel de accesibilitate pentru toți cei care își doresc să învețe să cânte la pian, ele fiind o soluție mai mult decât utilă din punct de vedere al spațiului, costurilor, control al volumului – dar păstrând destul de fidelă asemănarea cu experiența unui pian acustic. Bineînțeles, dacă ne regăsim printre norocoșii posesori ai unui instrument acustic, cu atât mai bine, dar mai ales la nivel începător, se poate studia cu succes pe oricare dintre variantele de instrumente existente.

Canalul de comunicare. Poate că va suna redundant, însă conexiunea stabilă la internet și o cameră video care să asigure o imagine calitativă sunt alți doi factori care influențează major experiența cursului online. Astfel, o sincronizare a sunetului cât mai aproape de timpul real, corectarea eventualelor greșeli de postură, vizibilitatea asupra claviaturii sunt puncte cheie pentru care este important ca schimbul de informație să se producă pe cât mai lin posibil.

Păstrarea rutinei de studiu dintre ore. Exact ca în cazul orelor față în față, este important să menținem ritmul de studiu și să ne ocupăm de temele pe care le primim din partea profesorului. Descoperirea și stăpânirea unui instrument muzical necesită un efort susținut și regulat, iar momentul întâlnirii cu profesorul (online sau offline) nu înlocuiește acest proces de muncă individuală, ci vine să puncteze și să accelereze consolidarea punctelor tari și îmbunătățirea celor mai slabe.

Posibilitatea de a înregistra lecțiile sau părți din ele. Împreună cu profesorul, putem decide să înregistrăm sesiunile de pian online pentru a ne ajuta apoi să identificăm zonele tehnice sau de interpretare asupra cărora este nevoie să mai lucrăm.

Audițiile muzicale. La fel ca în cazul rutinei de studiu, e important să păstrăm contactul cu ascultarea și descoperirea de noi piese și interpretări care să ne inspire. Fie că vin la recomandarea profesorului, că sunt ascultate împreună cu el pentru a exemplifica diferite elemente sau că ne refugiem pur și simplu în câteva momente muzicale pe parcursul zilei, expunerea la aceste lucrări muzicale este indispensabilă atunci când vrem să progresăm muzical și să putem fi creativi.

Dincolo de avantaje sau posibile dezavantaje, lecțiile de pian online sunt o modalitate ce oferă deplină siguranță, păstrând intacte reperele care ne ajută să creștem în pasiunea noastră. Deși pauzele adaugă farmec muzicii, când vine vorba de pian, întreruperea prelungită a studiului este contra-productivă, așa că să profităm de posibilitatea de a ne conecta și de a construi activ către ceea ce ne face plăcere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *