Sunt o mulțime de factori la care să te gândești atunci când alegi instrumentul muzical pentru copilul tău. Punctele de mai jos te-ar putea ajuta să fii mai aproape de soluția cea mai potrivită pentru cel mic.
Mărimea instrumentului vs etapa de vărstă
Atunci când copilul nu exprimă o preferință clară pentru un anumit instrument, este în regulă să facem alegerea conform etapei lui de dezvoltare, care vine însoțită de particularități fizice, motrice și cognitive specifice.
Pentru cei mai mici, vioara poate fi o alegere bună, însă o grijă suplimentară trebuie acordată celorlalți membri ai familiei instrumentelor cu coarde, care pot fi prea mari pentru mânuțele lor. Un alt avantaj este acela că viorile dispun de mai multe dimensiuni, fiind astfel accesibilă selectarea celei potrivite pentru copii.
Pentru copiii aflați în etapa de vârstă 8-10 ani, chitara se poate dovedi un instrument potrivit. În general mânuțele lor sunt suficient de mari, iar chitara se bucură de o popularitate crescută. Ca în cazul viorii, și chitara poate fi achiziționată în mai multe dimensiuni iar gama de prețuri se adresează tuturor tipurilor de posibilități financiare.
Dacă instrumentele de suflat par atrăgătoare pentru cel mic, clarinetul și saxofonul sunt recomandate începând cu intervalul de vârstă 7-11 ani. Identificarea mărimii potrivite a instrumentului este necesară, astfel încât să fie în acord cu faza de dezvoltare a mâinilor și plămânilor.
În ceea ce privește tobele, este recomandat ca întâlnirea cu acestea să se întâmple în jurul vârstei de 11-12 ani. Studiul acestui instrument presupune nu doar dexteritate dar și coordonarea mișcărilor picioarelor. Mulți copii se arată entuziasmați la vederea lor, însă pentru a stăpâni învățarea tobelor este nevoie de un bagaj mai complex de dezvoltare psiho-motorie.
Cum rămâne cu bugetul?
Deși în prezent există o multitudine de opțiuni ce se adresează multor categorii de ”buzunare”, o ghidare minimă poate fi utilă în luarea deciziei.
Nu întotdeauna este necesară cumpărarea unui instrument nou. Variantele second hand pot acoperi cu succes nevoile de învățare, mai ales atunci când fiind în creștere, poate fi nevoie schimbarea instrumentelor celui mic odată cu dezvoltarea lui.
Este bine ca atunci când cumperi instrumentul, sa te consulți cu cineva de specialitate – poate fi chiar profesorul de muzică sau orice alt muzician (sau pasionat 🙂 ), care poate evalua produsul, mai ales dacă optezi pentru varianta second hand.
Totodată, unele magazine de muzică pun la dispoziție posibilitatea de a închiria instrumente pentru a testa ”gradul de potrivire” dintre cel mic și instrumentul ales. De asemenea, nu este nevoie să investești chiar de la început într-o multitudine de accesorii – se pot dovedi costisitoare și nu reprezintă elemente necesare pentru desfășurarea studiului.
Personalitatea
Unii copii sunt mai fericiți în compania instrumentelor mari și mai gălăgioase, care cer mișcări ample, precum tobele. Alții preferă instrumente care au o sonoritate mai delicată și necesită mișcări mai controlate, mai subtile. Este important să observi tendința naturală pe care copilul o are, așa încât să armonizezi tipologia lui interioară cu instrumentul potrivit.
Genul muzical
Desigur, anumite instrumente pot duce cu gândul la anumite genuri muzicale – de aceea este important să observi și să iei in considerare preferințele muzicale ale celui mic, atunci când alegi instrumentul. Copiii atrași de muzica clasică pot fi orientați către pian, vioară sau violoncel, în timp ce pentru cei atrași de sonoritatea mai ritmată, un banjo sau o chitară se pot dovedi alegerile cele mai potrivite.
Nu în ultimul rând, a fi pur și simplu conectat la relația cu copilul poate oferi intuitiv răspunsul la problema alegerii instrumentului. Muzica este un limbaj care se adresează direct emoționalului, așa că joaca și descoperirea pot fi cele mai bune metode pentru găsirea companionului muzical potrivit.