
Fiecare dintre noi avem, pe lângă identitatea profesională reflectată de job-ul de zi cu zi, o multitudine de pasiuni, idei, plăceri, care sunt parte cel puțin la fel de importantă din personalitatea noastră. Pentru că mai ales în ultima vreme tot auzim vorbindu-se despre echilibru și stare de bine, fără a acorda timp, spațiu si importanță acestor activități care ne reîncarcă și ne fac plăcere, nu putem construi și menține armonia interioară mult-tânjită. Indirect, mesajul pe care ni-l transmitem este acela că merităm să fim fericiți. Ce se întâmplă atunci când mai mult sau mai puțin voit alegem să micșorăm sau chiar să eliminăm prezența pasiunilor în viața noastră? Deloc surprinzător, ajungem să ne simțim obosiți, lipsiți de energie, într-o continuă monotonie, în stadii mai avansate chiar deprimați și amorțiți. Sau, privind dintr-o altă perspectivă, a trimite întreaga noastră energie către o singură destinație, poate fi riscant – pierderea unicului context în care investim intelectual și afectiv poate duce la un dezechilibru semnificativ, iar menținerea mai multor surse de împlinire și satisfacție se poate dovedi o plasă de siguranță, care ne ajută să ne repliem chiar și când dăm de greu.
Cum știm ce ni se potrivește?
Probabil nu suntem cu toții la același nivel de autocunoaștere în ceea ce privește alegerea unor hobby-uri și chiar dacă suntem destul de conectați la ceea ce ne place, mereu va fi loc de noi descoperiri. Poate cel mai eficient mod de a ne da seama care sunt acele activități ce rezonează cu noi este experimentarea și practicarea celor ce ni se par atrăgătoare. Dacă vorbim despre muzică sau începerea studiului unui instrument muzical, câteva lecții introductive pot aduce în concret realitatea experienței de a fi aproape de clapele unui pian, să zicem, de poziția necesară mânuirii unui arcuș, inspirul dinaintea emiterii primului vers și de (cum am putea uita) întâlnirea cu notele muzicale și povestea citirii lor. Această validare, suprapunere a ceea ce înseamnă studiul muzicii cu imaginea pe care noi o avem despre asta, este unul dintre cele mai importante elemente în pornirea pe acest drum, de aceea este fundamental să avem alături profesorul potrivit, care să ne poată ghida și introduce în lumea muzicii, dar și seta așteptările legate de întregul proces. La început, chiar și cei mai mici pași ce indică faptul că progresăm, ne vor aduce o împlinire neașteptată.
…mai concret?
Pune întrebări, experimentează direct relația cu instrumentul ales (sau cu vocea ta, pe post de instrument), observă cum te simți, în timp ce faci asta. Starea pe care o ai este cel mai bun indicator spre a descoperi ceea ce îți place.
De asemenea, gândește-te la câteva criterii pe care le consideri potrivite în alegerea profesorului. Dincolo de pregătirea academică și pedagogică, cum ți-ai dori sa fie stilul lui de predare și de interacțiune? Poate din experiențele de învățare de până acum ți-ai dat seama că ai nevoie de cineva mai directiv, mai structurat sau dimpotrivă, mai jucăuș, mai lejer. Important este să fie o sursă de inspirație pentru tine și să te simți suficient de confortabil în prezența lui încât să îi poți împărtăși unde ai dificultăți, ce preferințe de învățare ai avea, dacă lucrurile decurg în ritmul tău sau nu.
Nu în ultimul rând, lasă-te ghidat și de acea parte responsabilă cu joaca și creativitatea, copilul din interiorul tău, care odată ascultat, nu se va sfii să te conducă intuitiv spre alegerea potrivită. Poate atunci când eram mici ne plăcea pur și simplu sunetul pianului sau am încercat sa cântăm la chitară ori mama nu ne mai putea opri din fredonat prin casă la microfoane improvizate din perii de păr și cozi de mătură.
Ceea ce pare un joc poate antrena mecanisme profunde ale sinelui nostru și chiar dacă nu ar fi așa, cu toții avem nevoie să uităm să fim serioși, măcar din când în când.
Dacă muzica este pasiunea ta, aruncă o privire peste cursurile noastre. Te așteptăm online sau în locația fizică a școlii (zona Piața Dorobanți) și ne bucurăm să te cunoaștem!